Vähäpäästöinen sohva

Hyvä sisäilmasto edellyttää sisäilma-asioiden huomioon ottamista ja hyvää suunnittelua. Huoneilman lopulliseen laatuun vaikuttavat monien tekijöiden ohella rakennusmateriaalit, kodinhuonekalut ja tekstiilit. Rakennusmateriaaleissa M1-merkki kertoo vähäpäästöisyydestä. Vaahtomuovipehmusteissa CertiPUR ja kankaissa mm. Oeke-Tex ja nahoissa esim. Reach-sertifikaatti. Suomessa myös Allergia ja Astmaliitto Ry myöntää oman tunnuksensa.

Ohessa joitakin Suomessa ja Euroopassa käytettäviä standardeja ja sertifikaatteja:

Suomessa yleisimmin käytössä olevat nimitykset mahdollisimman vähäpäästöisille sekä allergia-turvallisille tuotteille ovat:

Euroopassa käytössä oleviaa nimitykset mahdollisimman vähäpäästöisille sekä turvallisille tuotteille ovat:

Sekä paljon jokaisessa omassa maassa toimivien Instanssien myöntäviä tuotemerkkejä

Runkopuut (puhdas, kotimainen tiheäsyinen mänty)

Tiina Vainio-Kaila väitöskirja: Männyn ja kuusen antibakteeriset ominaisuudet Puupinnat sisätiloissa vaikuttavat positiivisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Puun antibakteeriset ominaisuudet saattavat vähentää pintojen kautta tapahtuvan kontaminaation todennäköisyyttä. Antibakteeristen ominaisuuksien parempi ymmärrys mahdollistaa puupintojen hygieenisen laadun paremman hallinnan. Tämän väitöskirjan päätavoite oli selvittää puun ja sen komponenttien antibakteerisia ominaisuuksia. 

AA-Puun käyttämä tarkoin valikoitu raaka-aine, luja ja tiheäsyinen puu, saadaan Pohjois-Suomalaisesta metsästä. Vaadimme raaka-aineelta hyvää laatua jotta pystymme takaamaan asiakkaalle laadukkaan lopputuotteen.

 • AA-Puu PEFC

Koskisen-sahatavara on tunnettu korkealaatuisesta suomalaisesta puuraaka-aineestaan ja valmistuksen tarkkuudesta. Sahaus, kuivaus ja lajittelu ovat laadukkaan sahatavaran peruselementtejä, jotka hoidetaan huolellisesti sertifioidun laatujärjestelmän mukaisesti. Koskisen lujuuslajiteltu sahatavara täyttää CE-merkinnän edellyttämät vaatimukset.

Kuitulevyt

Lähes puhtaasti luonnontuotteista valmistetut LEIJONA-Levyt ovat turvallisia ja laadukkaita käyttää, myös sisustuksessa. Kaikki kovalevytuotteemme täyttävät rakennusmateriaalien puhtaimman M1 – päästöluokan vaatimukset.

Puuliimat

Kiilto Oy:n kotimaiset vesiohenteiset liimat.

Pehmusteliima

Istuinpehmusteet

Recticel kotimaiset allergiaturvalliset pehmusteet, ovat valmistettu Suomessa. Näille tuotteille on CertiPUR -sertifikaatti. Nämä tuotteet ovat allergiatestattuja, ei sisällä mitään allergisoivaa ainetta.

 • Medium tyynyissä Eterlon Relax-55 = Pintapehmeä, mutta silti kestävä. Antaa käyttäjälle uudenlaisen pehmustekokemuksen: pehmeys ja kehon aistima mukavuus ylittävät mm. vaahtokumin vastaavat ominaisuudet. Palosuojattu SL 1.
 • Hard tyynyissä Eterlon-30 = Korkeakimmoisuus mutta jämäkkä, Palosuojattu SL 1.
 • Recticel CertiPUR -sertifikaatti

Selkätyynyt

(suositeltavat tyynyt = normaali ja jämäkkä)

Normaali = EcoSoft -tyyny. Lennolin tehtaalta Jalasjärveltä. Eco-Soft tyynyt ovat:

 • 100 % kierrätetyistä PET-pulloista valmistettuja
 • Spiraalikuitusekoitetta, eli erittäin kimmoisia ja kestäviä
 • Allergiaturvallisia ja paloturvallisia, syttyvyysluokka SL 1 (julkitilat täyttävät paloluokitus)
 • Selkätyynyjen täyte on lokeroitu pitkittäissuunnassa, mikä estää sen valumisen tyynyn pohjalle.
 • EcoSoft on INNOSUOMI-palkittu ja se on myös Avainlipputuote.

Jämäkkä = Kimmovaahto HR 25 EP / Korkeakimmoinen ja antaa pitkää kulutuskestävyyttä, Kimmovaahtotyynyt ovat:

 • Allergiaturvallisia ja paloturvallisia, syttyvyysluokka SL 1 (julkitilat täyttävät paloluokitus)
 • CertiPUR -sertifikaatin mukaisesti allergiatestattuja, ei sisällä mitään allergiasoivaa ainetta.
 • Recticel CertiPUR -sertifikaatti

Vanut

Pehmustevanuna käytämme Ewona vanua, jotka on kehitelty yhdessä Allergia- ja astmaliiton kanssa. Tuotteilla on Allergia ja astmaliiton Ry:n myöntämä merkki, osoituksena allergiaturvallisista materiaaleista. Ewona Finland Oy:n tuotteet tunnetaan korkeasta laadustaan, turvallisuudestaan, ympäristöystävällisyydestään ja innovatiivisuudestaan. Tuotteiden parhaat ominaisuudet: keveys, allergiaturvallisuus, kosteuden kestävyys, hyvä lämmön -ja meluneristekyky, pölyämättömyys ja kierrettävyys. Levyjen valmistuksessa käytetään jopa 85% kierrätysmateriaalia. Ei ympäristölle haitallisia aineita edes valmistusvaiheessa. Vanut valmistetaan ympäristöystävällisesti polyesterikuidusta. Ewona-vanut ovat puhtaita, sillä niiden kuidut on sidottu toisiinsa lämmöllä ilman kemiallisia side-aineita. Ewona Finland Oy testaa ja kehittää tuotteitaan yhdessä Recticel Oy:n Kouvolan laboratorion kanssa. Ewona-vanut ovat paloturvallisia, sillä ne eivät ylläpidä paloa (standardi BS 5852, sytytyslähde 2, VTT RTE 933/05) ja ne täyttävät SL1-palo-luokitusvaatimukset.

Jouset

Sohvien ja sänkyjen jousisto on valmistettu nikkelivapaasta teräksestä. Nikkeli on terveyden kannalta haitallinen. Nikkelille allergisoituminen on hyvin yleistä, siksi EU:n nikkelidirektiivillä on rajoitettu nikkelin käyttöä esimerkiksi koruissa ja napeissa. 

Nahat

Käyttämämme Futura Leathers:n nahka-laadut (Sierra,Amalfi / America,Ocean) kantavat Reach -sertifikaattia (katso liite). Reach todistus vahvistaa, että materiaalissa tai väriaineissa ei ole käytetty mitään komponenttia, joka olisi EU kemikaaliviraston ”ihmiselle vaaralliset kemikaalit” listalla (SVHC lista REACH Article 57, Annex XIV, Directive 67/548/EEC). Nahassa on kuitenkin normaali materiaalin tuoksu. Tuoksu on aina hiukan vahvempi kuin nahka on tuore ja heikkenee ajan kanssa. Se laimenee ajan mukaan, kun tuoksu sekoittuu muihin tuoksuihin.

Kankaat

(Suositeltavat kankaat allergiasohviin)

Orient-Occindentin Aqua Clean -kankaat. Aqua Clean -kankaat on valmistettu ilman haitallisia aineita. Oeko-Tex 100 -standardi on kansainvälinen sertifikaatti, joka takaa, ettei kankaassa ole haitallisia aineita. Kankaat eivät myöskään sisällä luonnolle haitallisia PFC-yhdisteitä. Ainutlaatuisen kuiturakenteen ansiosta kangas on helppo pitää puhtaana ilman kemikaaleja.

Efficiency-kankaat. Efficiency-kankaissa käytetään myrkyttömiä, hajuttomia ja likaa hylkiviä materiaaleja. Kankaiden valmistusprosessissa juomioidaan ympäristö, minimoimalla tuotantojätteet sekä CO2 -päästöt. Efficiency -kankailla on tuotteiden ja valmistusprosessien takaava ISO 14001 -ympäristösertifikaatti.