Hoito-ohjeet

SOHVIEN HOITO-OHJEET

 

Sohvien metalli jalat

 

Tarkistathan, että metallijalan suojatulpat ovat paikallaan, koska irrotessaan jalan metallireunat saattavat naarmuttaa lattiaa.

Siirräthän sohvaa aina vain nostamalla sohvan rungon alta, ei siis vetämällä eikä työntämällä lattiaa pitkin.

KANGASVERHOILTUJEN SOHVIEN HOITO-OHJEET

VALITSE KANGAS KÄYTÖN MUKAAN. 

Kun valitset huonekalukangasta on tärkeää ottaa huomioon kalusteen sijainti ja käyttötarkoitus. Tekstiilejä valmistetaan luonnonkuiduista (mm. puuvilla, pellava tai villa), muunnetuista luonnon kuiduista (viskoosi tai raion) sekä tekokuiduista (kuten polyesteri, polyamidi ja mikrokuidut). Eri kuitutyypeille ovat ominaisia paitsi erilaiset rakenteelliset ja kemialliset piirteet, joista kuidun vahvuus ja tahrojen vastustuskyky riippuvat, myös kuitutyypin tarvitsema hoitomuoto. Tekstiilin koostumuksesta (luonnonkuitu, teko- tai keinokuitu, mikrokuitu) riippumatta on sen hoidossa suositeltavaa seurata tiettyjä sääntöjä. Näin säilytetään tekstiilin ominaisuudet muuttumattomina ja vältytään korjaamattomilta vahingoilta.

Tekokuitukankaiden värin- ja kulutuksenkesto-ominaisuudet ovat erinomaiset. Tekokuidut ova helposti puhdistettavissa. Vaikka luonnonkuituinen kangas olisi esikutistettu, se saattaa silti kutistua pesussa. Luonnonkuituja sisältävät kankaat saattavat imeä kosteutta ja sen mukana likaa. Tummat ja kirkkaat värit ovat muita alttiimpia haalistumiselle, älä sijoita niitä suoraan auringon valoon. Nukkakankaat ovat erittäin kestäviä. Niiden ominaisuuksiin kuuluu, että pinta elää käytön ja valaistuksen mukaan. Huomioithan vaaleissa kuoseissa että vaatteesi saattavat päästää väriä ja värjätä huonekalukankaan.

Valitse käytännöllinen ja helppohoitoinen kangas. Näin huonekalusi säilyy kauniina kauan. Kankaiden eri värjäyserien välillä saattaa esiintyä pieniä sävyeroja. Tämä tulee ottaa huomioon, kun kangasta valitaan näytteen perusteella.

VALITSE AINA LAATUA. 

Kovassa käytössä oleva sohvakalusto vaatii käytännöllisen kankaan.

VÄLTÄ KOSTEUTTA.

Suojele kangasta kosteudelta ja märiltä esineiltä. Ne saattavat aiheuttaa tahroja ja painumajälkiä kankaaseen. Nukkakankaisiin saattaa syntyä käytössä painumajälkiä pystyssä olevien nukkalankojen taipuessa painon alla kosteuden myötävaikutuksella.

IMUROI HELLÄSTI – ÄLÄ HANKAA

Poista pölyt viikoittain tekstiilipäällysteisistä huonekaluista pölynimurilla, jossa on huonekaluille tarkoitettu pehmeä tekstiilisuutin. Imuroi irtolika kevyesti tekstiilisuuttimella. Hellävarainen imurointi riittävän usein estää irtolian ja pölyn pinttymisen kankaan pinnalle. Pölyn säännöllinen poistamattomuus altistaa tekstiilit nopealle kulumiselle ja nyppyyntymiselle. Älä hankaa kangasta suuttimella, joka voi rikkoa kankaan sidokset. Usein nyppyyntyminen kankaan pinnalle johtuu juuri tästä kankaan hoitamattomuudesta: ulkopuolisen kuidun (torkkupeitteiden, villasukkien yms.) ja pölyn yhteisvaikutuksesta joka kiertyy kankaan kuidun ympärille ja aiheuttaa pallomaista nyppyyntymistä. Pienet alkaneet nypyt voidaan poistaa nypynpoistajalla. Kankaan nyppyyntyminen hoitamattomuuden takia on täysin luonnollista, varsin tekokuiduista valmistetuille kankaille eikä se ole materiaali- ja valmistusvirhe, niin myöskään se ei ole takuunalainen.

ÄLÄ LYÖ.

Nykyaikaisten huonekalujen kankaat ja pehmusteet eivät pölyä itsestään. Piiskaamalla vain vaurioitat kankaan sidoksia.

POISTA TAHRAT HETI – VÄLTÄ TURHAA PESUA

Poista tahra välittömästi. Älä jätä sitä pinttymään. Puhdista/pese huolella säännöllisesti ainakin 6 kk:n välein normaalikäytössä olevat tekstiilituotteet ja ihokosketuksiin joutuvat alueet erityisesti, jotta kuituihin ei pääse likaa ja hien rasvahappoja pilaamaan tekstiilin ulkonäköä. Muussa tapauksessa lika ja hiki tunkeutuvat kuitujen sisään haalistaen ja heikentäen materiaalia. Vaikka tekstiileissä ei olisikaan likatahroja, ei se kuitenkaan tarkoita, ettei hiki olisi jo tunkeutunut kuituihin. Luonnonkuitu kankaissa pyri poistamaan lika välittömästi välttääkseen hankaamista sillä se altistaa kankaan haalistumiselle. Tekokuitukankaista aivan tuore tahra lähtee yleensä helposti pelkällä kostealla liinalla. Luonnonkuitukankaiden tahranpoistossa joudutaan lisäksi käyttämään puhdistus- tai tahranpoistoainetta. Niitä on hyvä ensin kokeilla huonekalun huomaamattomaan kohtaan. 
Huonekalukangas ei ole vesipestävää, ellei niin erikseen mainita. Vetoketjua käytetään verhoiluteknisistä syistä eikä vesipestävyyden merkkinä. Varmista kankaan mahdollinen pesutapa kaluston myyjältä. 
Jos et ole varma puhdistuksesta, käytä neutraaleja aineita, vesi on turvallinen valinta. Vältä kuitenkin runsasta veden käyttöä. Vältä myös mekaanista (raaputtamalla teräesineellä) puhdistamista! Älä käytä valkaisevia puhdistusaineita! Jos olet edelleen epävarma, käänny asiantuntevan pesulan puoleen. Hoito- ja puhdistusaineita valittaessa tulee aina varmistaa, että tuote soveltuu kankaallesi. Kaikkien puhdistus- hoito- ja suojausaineiden käyttö on aina asiakkaan omalla vastuulla. Hoitotuotteiden käytössä tulee noudattaa tuotteen mukana tulevia ohjeita. Jos et ole varma, mitä tuotetta tulisi käyttää tai miten tulisi toimia, kysy neuvoa asiantuntijalta tai kysy neuvoa kankaan maahantuojalta tai myyjältä ohjeet oikeaan hoitoon ja puhdistukseen. Myös kankaiden hoito-, ja/tai pesuohjeita löydät suoraan maahantuojien nettisivuilta.

TARKISTA ONKO KANGAS VESIPESTÄVÄ

Tyynyissä oleva vetoketju ei sinällään ole vesipestävyyden merkki. Pese vesipestävät kankaat väljässä vedessä. Huonekalujen irtopäälliset ovat usein liian suuria kotikoneisiin joten on suositeltavaa viedä ne pesulaan. Noudata hoito-ohjeen mukaista lämpötilaa. Kirjavien puuvillatekstiilien värit saattavat sekoittua suositusta alhaisemmissa lämpötiloissa. Suositusta korkeampi lämpötila saattaa kutistaa irtopäällisen tai haalistaa sen värejä. Suojaa irtopäällisten tarranauhat, niin etteivät ne vahingoita kangasta pesussa. Käännä tyynynpäälliset nurin ennen pesua. Älä käytä sisustuskankaiden vesipesussa valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita. Huuhteluaineen käyttö ei ole suositeltavaa. Linkoaminen nopeilla kierroksilla ei sovellu huonekalukankaille. Käytä hienopesuohjelmaa. Voimakasvärisistä luonnonkuituja sisältävistä kankaista voi lähteä väriä muutaman ensimmäisen pesukerran verran. Tarkista pesuohjeet kankaan mukaan. Jos et tiedä, tarkista mahdolliset pesuohjeet myyjältä.

Huom! Kaikki kankaat kutistuvat pesussa, keinokuitukankaat vähemmän. Lauritzonin vesipestävissä kankaissa kutistuma on enintään 3 %. Vaikka kangas on vesipestävä, on pesumenetelmää harkittava tarkkaan erityisesti pitkiä tyynynpäällisiä tai runkopäällisiä pestäessä. Päälliset voiva kutistua liian pieniksi, ja siksi suosittelemme kuivapesua.

KUOSITTELE pesty päällinen kosteana muotoonsa ennen kuin ripustat sen kuivumaan. Anna kankaan kuivua pesun jälkeen ulkona tai tilassa jossa on hyvä ilmanvaihto. Jotta päällinen saadaan jälleen ryhdikkääksi on kuosittelu huonekalun päälle tehtävä päällisen ollessa vielä hieman kostea.

SILITÄ kangas nurjalta puolelta. Seuraa tarkasti kankaan pesuohjeissa annettua silitysohjeistusta, jos et tiedä, tarkista mahdolliset silitysohjeet myyjältä.

KANKAAN NYPPÄÄNTYMISEN SYYT JA HOITO

On todennäköistä, että tuotteesi saattaa nyppääntyä, jos et ota huomioon hoito-ohjeita.

Ongelman alku:

Verhoilun pinnalle alkaa muodostua pieniä kangaspalloja. Niiden koko kasvaa ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Tätä kutsumme “nyppyyntymiseksi”.

Se on yleisin ongelma verhoilukankaissa ja siitä ei olemitään vaaraa. Näiden pienten pallojen syntyminen johtuu kitkasta. Kitka aiheuttaa ulkopuolelta tulevien kuitujen tarttumisen kankaan pintaan. Voitehkäistä kaikenlaisen ”nyppyyntymisen” seuraavasti.

Hyvä huolto!

Huolto alkaa sohvan tai verhoilun ylläpidosta. Sohvalle tai nojatuolille laskeutuvan kotitalouspölyn hellävarovainen imurointi riittävän usein estää pölyn pinttymisen.  Älä kohdista liikaa voimaa verhoukseen, tämä voi rikkoa kankaan sidokset.

Tee imurointi oikealla lisälaitteella. Älä koskaan käytä tarttuvaa / pyörivää telaa. Tämä asettaa kaikki verhoilun kuidut pystyasentoon, mikä johtaa vielä enemmän ulkopuolisen kuidun tarttumiseen.

Mistä tulee ulkopuolinen
nukka?

Yleisimpiä lähteitä ovat talon pöly, torkkupeitteet (fleece), koristetyynyt, urheilusukat jne.

Lemmikkejä huonekaluille?

Toinen tekijä, jolla on suuri vaikutus ”nyppyjen” esiintymiseen, on lemmikkieläinten oleilu verhoilukankaan päällä. Lemmikeillä on rasvainen iho ja turkki. Tämä antaa ulkopuolisille kuiduille ja talopölylle mahdollisuuden tarttua nopeammin verhoiluun ja luoda ”nyppyjä”. Siksi vältä lemmikkien
oleiluja suoraan verhoilukankaan päällä.

Lemmikkieläinten irtoavat karvat ja ihmisten hiukset imuroi huolellisesti. Jos hiukset ja karvat eivät lähde imuroimalla, poista hiukset
varovasti kostealla puuvillaliinalla tai erityisellä nukkaharjalla.

Kosteus?

Liian alhainen kosteus antaa synteettisille materiaaleille staattisen varauksen. Seurauksena on, että verhoilu houkuttelee hiuksia, (talon) pölyä ja muita kuituja. Nämä tarttuvat sitten pallomaiseksi ”nypyksi” verhoilukankaan pintaan. Pitämällä kosteustasoa korkealla estät verhoilun staattisuuden. Mitä matalampi ilman kosteus on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä staattista sähköä syntyy. Staattisen sähkön muodostumisen ehkäisyyn voi käyttää Soft Care, Leather Master -tuotesarjan antistaattista Anti-Static Spray -suihketta mikro- ja keinokuiduille tai pienimäärä huuhteluainetta laimennettuna vedensekaan.

”Nypyt” ja takuu?

Mikäli hoito on unohtunut ja ulkopuolinen lika, fleece ym.kuidut ovat päässeet verhoilukankaan pinnalle synnyttämään ns. ”nyppyjä”.
Pienet alkaneet nypyt voidaan poistaa nypynpoistajalla. Kankaan nyppyyntyminen hoitamattomuuden takia on täysin luonnollista, varsinkintekokuiduista valmistetuille kankaille eikä se ole materiaali- ja valmistusvirhe, niin myöskään se ei ole takuunalainen.

Tärkeää!

Luonnonkuidut esim. pellavasta ja puuvillasta valmistetut kankaat kutistuvat pesunaikana. Luonnonkuidut rypistyvät herkästi pesussa, jos ne pestään liian ahtaasti. Pesu aina väljästi eli vain muutama päällinen kerrallaan pesukoneeseen tai käsinpesu. Luonnonkuituja pestäessä pitää muistaa, että kosteuden vaikutuksesta luonnonkuidut saattavat tummua pysyväsi. Siksi pesu kannattaa tehdä koko tyynylle kerrallaan ei paikka pesuja. Kankaan laadusta riippuen voi käytössä muoduostua nukkaa, kun irtokuituja irtoaa kankaan pinnasta muodostaen pallomaisia “nukka pompuloita”. Nukkaa kulkeutuu kankaan pinnalle matoista, vaatteista sukista, irtopölystä ym. jotka näyttävät nypyiltä kankaan pinnassa ja kiinnittyvät kankaan kuituun. Nukka ja irotkuidut saadaan poistettua helposti kankaan pinnalta käyttäen nukkaleikkuria. Käytön alussa nukkaa esintyy  enemmän, mutta nukkareikuri leikkauksen jälkeen nukka esiintyminen vähenee ja muodostuminen loppuu. Tämä ei vähennä kankaan kulutuskestoa tai vaikuta takuuasioihin. Nukkaantuminen on luonnollista useille tekokuidusta valmistetuille kankaille, tämä ei ole materiaali -tai valmistusvirhe.

NAHKAVERHOILTUJEN SOHVIEN HOITO-OHJEET

Yleistä tärkeää: Materiaalinäytteiden värisävyt ja pintastrukstuurit ovat viitteellisiä ja niissä saattaa olla valmistuseräkohtaisia vaihteluja. Tästä johtuvia sävyeroja ei katsota laatuvirheiksi. Pehmustettuun huonekaluun tulee aina käytössä jonkin verran painaumia verhoilumateriaalien venymisen ja väsymisen vuoksi. Nahka päällystetyillä tuotteilla voi olla ominaishaju, joka johtuu normaalista käsittely- ja tuotantoteknologiasta. Tämä ominaisuushaju häviää itsestään muutaman viikon kuluessa. Tarvittaessa hajunpoistoon voi käyttää Leather Master -hajunpoistotuotteita.

Älä aseta huonekaluja liian lähelle lämpöpatteria tai muuta lämmitintä. Varmista, että huonekalun etäisyys lämmittimestä on vähintään 30 cm.

Suojaa nahkahuonekalu suoralta auringonpaisteelta. Aniliininahat ovat erityisen arkoja auringonvalolle. Huolehdi tasaisesta ja hyvästä huoneilman kosteudesta myös talviaikana.

Älä anna lemmikkieläinten kiivetä nahkasohvalle, sillä niiden terävät kynnet saattavat naarmuttaa sitä. Lisäksi eläinten sylki ja muut elimistön tuottamat nesteet syövyttävät nahkaa.

Älä koskaan käytä syövyttäviä kemiallisia tuotteita tai maaleja nahkasohvan lähellä. Pidä etäällä nahasta kynsilakat, valkaisuaineet, kynsilakan poistoaineet ja tavalliset puhdistusaineet. Jos käytät kyseisiä kemiallisia tuotteita sohvan lähellä, peitä sohva. Kaikki öljyjä tai liuttomia sisältävät tuotteet syövyttävät nahan pintaa. Huomoithan, että voimakkaat alkoholit toimivat myös liuottimien tavoin.

Pidä nahan huokoset puhtaina pölystä. Voit käyttää pölynimurin ohessa toimitettua pehmeää harjaa. Imuroi ja pyyhi huonekalu viikottain puhtaalla kangasliinalla, joka on kosteutettu kevyesti esim. Leather Master Soft Cleaner -tuotteella. Nahkahuonekalut ovat ihanteellisia allergikoille.

Kaikki nahkapinnat kestävät pidempään esikäsiteltyinä. Levitä Leather Protection Cream -tuotetta aniliini- tai värjätyn nahan pinnalle. Näin nahka kestää paremmin tahroja ja lian syntyminen ehkäistään. Suojaa erityisen huolellisesti kovimmassa käytössä olevat alueet, kuten istuintyynyt ja käsi- sekä selkänojat.

Puhdistaminen Soft Cleanerillä 2-4 kertaa vuodessa on tarpeen, mikäli huonekalu on päivittäisessä käytössä. Kaada Soft-Cleaner-puhdistusainetta sieneen ja vaahdota puristellen. Pyyhi kevyin kiertoliikkein hankaamatta. Painele nahkaa sienellä hellästi, kunnes lika ja tahrat irtoavat. Pyyhi lopuksi puhtaalla kangasliinalla. Säilytä nahan alkuperäinen kauneus ja pehmeys käsittelemällä nahka Leather Cream-hoito- ja suoja-aineella jokaisen Sof Cleaner -puhdistuksen jälkeen. Leather Cream suojaa nahkaa tehokkaasti lialta, tahroilta, hiusrasvoillta, kulumiselta jne. Leather Cream myös hoitaa nahkaa, säilyttää nahan oikean kosteustasapainon estäen nahan vahingollisen kuivumisen. Muista kuitenkin, että nahka on aito luonnonmateriaali ja se vaatii hyvää hoitoa kestääkseen pitkään hyväkuntoisena. Aidon nahan ominaisuuksiin kuuluvat pienet arvet, hyönteispuremat, hiertymät ja muut jäljet. Nämä eivät ole virheitä eivätkä heikennä nahan kestävyyttä. Nahkojen eri värjäyserien välillä saattaa esiintyä pieniä sävyeroja. Tämä tulee ottaa huomioon, kun väriä valitaan näytteen perusteella. Huomioi myös, että aidon nahan ja keinonahan sävyssä on aina eroja! Vahingon sattuessa käänny nahanhoidon ammattilaisten puoleen!